Aanmelden als bloeddonor 10 redenen om donor te worden Informatie over bloed geven Informatie over stamceldonatie
Bloed geven
Donoraanmeldingen 5482

informatie over bloed geven

Hoe een stamceldonor een leven kan redden


De stamcellen in het beenmerg van iemand die gezond is maken voortdurend nieuwe bloedcellen. Die voortdurende toevoer van bloedcellen is nodig, omdat bloedcellen na enige tijd verouderen en afbreken. Bloedcellen voeren een onmisbare taak uit in het lichaam. Rode bloedcellen zorgen voor de zuurstofvoorziening, witte bloedcellen voor de afweer tegen infecties en bloedplaatjes spelen een belangrijke rol bij de bloedstolling. Als de stamcellen in het beenmerg ziek worden, zoals bij patiŽnten met leukemie, kunnen de gezonde stamcellen van een donor het leven van de patiŽnt redden.


Aanmelding


U kunt zich via deze website niet rechtstreeks aanmelden als stamceldonor. Als u zich aanmeldt als bloeddonor, kunt u wel aangeven dat u graag een inschrijfformulier en meer informatie wenst te ontvangen over stamceldonatie. Als u uiteindelijk besluit stamceldonor te worden, dient u eerst een aantal vragen te beantwoorden over uw gezondheid en de risico's voor overdraagbare aandoeningen zoals hepatitis of aids. Daarna worden twee buizen bloed afgenomen, om onder andere uw weefseltypering te bepalen. Alleen donoren tussen de 18 en 45 jaar kunnen zich aanmelden. Als uw HLA-typering al is verricht, mag u zich aanmelden tot de leeftijd van 54 jaar.


Registratie in het wereldwijde bestand


De anonieme gegevens en met name de weefseltypering van de donor worden in het wereldwijde bestand gezet. Daarin staan de gegevens van meer dan 12 miljoen stamceldonoren. Dit maakt het mogelijk voor patiŽnten wereldwijd naar een donor te zoeken met dezelfde weefseltypering. Pas als u mogelijk bij een patiŽnt past, volgt een eerste oproep. Sommige donoren worden al na enkele maanden opgeroepen, andere donoren horen jarenlang niets of worden nooit opgeroepen. De kans om opgeroepen te worden is afhankelijk van de weefseltypering, maar nooit precies aan te geven.

Eerste oproep


Als een arts ergens ter wereld denkt dat een donor bij zijn of haar patiŽnt past, dan krijgt de donor de eerste oproep. Tijdens die oproep wordt aan de donor voorlichting gegeven, toestemming gevraagd om door te gaan en weer een aantal vragen over de gezondheid gesteld. Er worden buizen bloed afgenomen om de weefseltypering nogmaals en nauwkeuriger te bepalen. Op basis van die informatie kan de arts beslissen welke donor het meest geschikt is voor zijn of haar patiŽnt.


Voorbereiding voor de stamceldonatie


Na de eerste oproep krijgt u te horen of u wel of niet bent geselecteerd als meest geschikte donor voor een patiŽnt. Als u bent geselecteerd volgt een uitgebreid voorlichtingsgesprek en een lichamelijke keuring. Een stamceldonatie is altijd vrijwillig en de veiligheid van de donor is het belangrijkst. Dit betekent dat de stamceldonatie niet doorgaat indien uit onderzoek blijkt dat de donor extra risico loopt. De donor kan zich op ieder moment terugtrekken.


Meer informatie


Volg ons op

Bloed geven op Facebook Bloed geven op twitter

Bloedgeven.nl is een initiatief van Floris Lindeman | Privacy policy | Contact